Colloquium Biometricum (Online)
Strona główna
O czasopiśmie
Numery czasopisma
Słowa kluczowe
Wyszukiwanie artykułu
Recenzenci
Indeks autorów
Ranking autorów
Instrukcje dla autorów
Redakcja
Wydawca
Kontakt
Konferencja
Historia
Aktualna
Linkownia
Tom:
38
Strona:
79
Autorzy:
Tadeusz Śmiałowski
Maria Stachowicz
Tytuł:
Wykorzystanie analizy ścieżek do oceny współzależności pomiędzy cechami technologicznymi pszenicy ozimej
Język:
Polski
Słowa kluczowe:
analiza ścieżek
jakość technologiczna ziarna
pszenica ozima
Streszczenie:
Celem wykonanej analizy ścieżek było poznanie bezpośrednich i pośrednich wpływów 12 cech przyczynowych (niezależnych); liczba sedymentacji (X
1
), liczba opadania (X
2
), zawartość białka w suchej masie ziarna (X
3
), wodochłonność mąki (X
4
), rozmiękczenie ciasta (X
5
), energia ciasta (X
6
), wydajność mąki (X
7
), czas stałości ciasta (X
8
), czas rozwoju ciasta (X
9
), zawartość glutenu mokrego (X
10
), gluten indeks (X
11
), jakość miękiszu chleba (X
12
) na cechę wynikową (zależną) Y tj. wydajność wypieku (mierzoną objętością chleba). Do analizy wykorzystano macierz współczynników korelacji fenotypowych pomiędzy ww. 13 cechami będącymi wskaźnikami jakości technologicznej.
W celu przedstawienia związków przyczynowo-skutkowych i możliwości wnioskowania utworzono diagram ścieżek elementarnych. Otrzymane dane wykorzystano do utworzenia równania regresji wielokrotnej.
Na podstawie cząstkowych współczynników regresji stwierdzono, że największy dodatni bezpośredni wpływ na wydajność wypieku miała jakość miękiszu (0,923). Nie stwierdzono wpływu innych silnych efektów działania pozostałych cech na objętość chleba. Przeprowadzona analiza ścieżek okazała się przydatna do ujawnienia wzajemnych powiązań pomiędzy badanymi cechami technologicznymi pszenicy ozimej. Uzyskana wiedza może być wykorzystana w hodowli nowych jakościowych pszenic ozimych.