Colloquium Biometricum (Online)
Strona główna
O czasopiśmie
Numery czasopisma
Słowa kluczowe
Wyszukiwanie artykułu
Recenzenci
Indeks autorów
Ranking autorów
Instrukcje dla autorów
Redakcja
Wydawca
Kontakt
Konferencja
Historia
Aktualna
Linkownia
Tom:
32
Strona:
167
Autorzy:
Wiesław Przybylski
Wiesław Mądry
Maria Koćwin-Podsiadła
Tytuł:
Zastosowanie analizy składowych głównych w badaniach nad jakością mięsa wieprzowego
Język:
Polski
Słowa kluczowe:
analiza składowych głównych (PCA)
cechy mięsa wieprzowego
współzależności fenotypowe i genetyczne
Streszczenie:
Celem badań była ocena współzależności cech jakości mięsa wieprzowego poprzez zastosowanie analizy składowych głównych. Badania przeprowadzono na 149 tucznikach pochodzących z krzyżowania ras pbz, wbp, hampshire i pietrain. Jakość mięsa oceniano na podstawie pomiaru pH
1
i pH
24
(45 minut i 24 godziny post mortem), wskaźnika R
1
(IMP/ATP), zawartości wody luźnej (WHC), jasności barwy tkanki mięśniowej oraz wskaźnika wydajności technologicznej mięsa w procesie peklowania i gotowania (RTN). Analiza składowych głównych okazała się skutecznym narzędziem statystycznym pomocnym w pogłębionej merytorycznej analizie danych wielocechowych w badaniach nad jakością mięsa wieprzowego, jako cechy złożonej uzależnionej od głównych, które łącznie wyjaśniały 67,66% całkowitej zmienności cech. Składowe te są interpretowane jako dwa genetyczne czynniki wspólne, warunkujące cztery pojedyncze cechy, które maja decydujący udział w kompleksowej jakości mięsa. Składowa 1 powiązana była w wysokim stopniu z pH
1
, R
1
i WHC, wyjaśniając 44,3% całkowitej zmienności cech. Natomiast składowa 2 powiązana była głównie z pH
24
; wyjaśniała ona 23,36% całkowitej zmienności badanych cech.