Tom: 33 Strona: 269

Autorzy:
Wiesław Przybylski

Tytuł:
Zastosowanie modelu regresji segmentowej do opisu zależności występujących między wybranymi cechami warunkującymi jakość mięsa zwierząt gospodarskich

Język: Polski

Słowa kluczowe:
regresja segmentowa
jakość mięsa

Streszczenie:
Celem pracy było przedstawienie wyników badań, w których do opisu zależności między wybranymi cechami jakości mięsa użyto modeli regresji segmentowej. Najczęściej model ten był użyty do badania zależności między pH końcowym mięsa a poziomem glikogenu mięśniowego określanego w próbach biopsyjnych lub pobieranych post mortem u świń, cieląt i owiec. Stwierdzono, iż model tzw. segmentowej regresji kwadratowej z plateau w najlepszy sposób opisywał wspomnianą zależność. Do pewnego punktu (tzw. punktu przełamania) stopień zakwaszenia tkanki mięśniowej ściśle zależy od poziomu glikogenu w mięśniach i wraz z jego wzrostem maleje wartość pH w sposób opisany przez równanie regresji krzywoliniowej drugiego stopnia. Powyżej wspomnianego punktu wartość pH jest już stała (plateau) i nie zależy od poziomu glikogenu lecz od innych nie określonych jeszcze dokładnie czynników. Podobny model stosowano również do określenia zależności między pHu a wyciekiem wody z tkanki mięśniowej.