Colloquium Biometricum (Online)
Strona główna
O czasopiśmie
Numery czasopisma
Słowa kluczowe
Wyszukiwanie artykułu
Recenzenci
Indeks autorów
Ranking autorów
Instrukcje dla autorów
Redakcja
Wydawca
Kontakt
Konferencja
Historia
Aktualna
Linkownia
Tom:
33
Strona:
269
Autorzy:
Wiesław Przybylski
Tytuł:
Zastosowanie modelu regresji segmentowej do opisu zależności występujących między wybranymi cechami warunkującymi jakość mięsa zwierząt gospodarskich
Język:
Polski
Słowa kluczowe:
regresja segmentowa
jakość mięsa
Streszczenie:
Celem pracy było przedstawienie wyników badań, w których do opisu zależności między wybranymi cechami jakości mięsa użyto modeli regresji segmentowej. Najczęściej model ten był użyty do badania zależności między pH końcowym mięsa a poziomem glikogenu mięśniowego określanego w próbach biopsyjnych lub pobieranych
post mortem
u świń, cieląt i owiec. Stwierdzono, iż model tzw. segmentowej regresji kwadratowej z plateau w najlepszy sposób opisywał wspomnianą zależność. Do pewnego punktu (tzw. punktu przełamania) stopień zakwaszenia tkanki mięśniowej ściśle zależy od poziomu glikogenu w mięśniach i wraz z jego wzrostem maleje wartość pH w sposób opisany przez równanie regresji krzywoliniowej drugiego stopnia. Powyżej wspomnianego punktu wartość pH jest już stała (plateau) i nie zależy od poziomu glikogenu lecz od innych nie określonych jeszcze dokładnie czynników. Podobny model stosowano również do określenia zależności między pHu a wyciekiem wody z tkanki mięśniowej.