Tom: 33A Strona: 85

Autorzy:
Adam Malicki
Andrzej Michalski

Tytuł:
Model wielokrotnej regresji z naturalnymi restrykcjami dla opisu zachowania wybranych szczepów bakterii

Język: Angielski

Słowa kluczowe:
model wielokrotnej regresji
liniowe restrykcje
metoda najmniejszych kwadratów

Streszczenie:
Głównym celem pracy było znalezienie matematycznego opisu rozwoju populacji bakterii Yersinia enterocolitica i Klebsiella pneumoni w zmieniającym się środowisku produktów żywnościowych. W eksperymencie zaplanowanym w układzie czynnikowym badano efekty stężenia chlorku sodowego (NaCl) i poziomu kwasowości pH na zdolność wegetatywnych komórek wymienionych wyżej bakterii do zainicjowania tlenowego wzrostu w pożywce bulionowej w temperaturze 22-25°C. Przy zastosowaniu modelu regresji wielokrotnej z naturalnymi restrykcjami, określającymi biologiczny sens badanego zjawiska, wyznaczono równania opisujące związek dziesiętnej redukcji populacji bakterii w pożywce ze stężeniem NaCl i pH, na działanie których wystawiona była dana populacja. Niezwykle ważnym jest wyznaczenie w posiewie procentowej zawartości komórek bakterii danego szczepu, zdolnych do zainicjowania wzrostu. Otrzymane rezultaty mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym w kierunku stworzenia takich warunków, które uniemożliwią rozwój badanych szczepów bakterii w produktach spożywczych i tym samym przyczynią się do zapobiegania zatrucia pokarmowego na tle pałeczek Yersinia enterocolitica i Klebsiella pneumonic.