Colloquium Biometricum (Online)
Strona główna
O czasopiśmie
Numery czasopisma
Słowa kluczowe
Wyszukiwanie artykułu
Recenzenci
Indeks autorów
Ranking autorów
Instrukcje dla autorów
Redakcja
Wydawca
Kontakt
Konferencja
Historia
Aktualna
Linkownia
Tom:
33A
Strona:
85
Autorzy:
Adam Malicki
Andrzej Michalski
Tytuł:
Model wielokrotnej regresji z naturalnymi restrykcjami dla opisu zachowania wybranych szczepów bakterii
Język:
Angielski
Słowa kluczowe:
model wielokrotnej regresji
liniowe restrykcje
metoda najmniejszych kwadratów
Streszczenie:
Głównym celem pracy było znalezienie matematycznego opisu rozwoju populacji bakterii
Yersinia enterocolitica
i
Klebsiella pneumoni
w zmieniającym się środowisku produktów żywnościowych. W eksperymencie zaplanowanym w układzie czynnikowym badano efekty stężenia chlorku sodowego (NaCl) i poziomu kwasowości pH na zdolność wegetatywnych komórek wymienionych wyżej bakterii do zainicjowania tlenowego wzrostu w pożywce bulionowej w temperaturze 22-25°C. Przy zastosowaniu modelu regresji wielokrotnej z naturalnymi restrykcjami, określającymi biologiczny sens badanego zjawiska, wyznaczono równania opisujące związek dziesiętnej redukcji populacji bakterii w pożywce ze stężeniem NaCl i pH, na działanie których wystawiona była dana populacja. Niezwykle ważnym jest wyznaczenie w posiewie procentowej zawartości komórek bakterii danego szczepu, zdolnych do zainicjowania wzrostu. Otrzymane rezultaty mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym w kierunku stworzenia takich warunków, które uniemożliwią rozwój badanych szczepów bakterii w produktach spożywczych i tym samym przyczynią się do zapobiegania zatrucia pokarmowego na tle pałeczek
Yersinia enterocolitica
i
Klebsiella pneumonic
.