Tom: 35 Strona: 187

Autorzy:
Marcin Kozak
Michał Stępień

Tytuł:
Zastosowanie analizy ścieżek do oszacowania uwarunkowania plonu ziarna pszenżyta jarego przez właściwości gleby w warunkach gleb kwaśnych

Język: Angielski

Słowa kluczowe:
analiza ścieżek
właściwości gleby
plon ziarna
pszenżyto jare

Streszczenie:
W pracy przedstawiono zastosowanie analizy ścieżek do badań nad wpływem właściwości gleby na cechy roślin. Badaliśmy kształtowanie plonu ziarna pszenżyta jarego (odmiana Jago) warunkowanego przez dziewięć chemicznych właściwości gleby: pH; kwasowość hydrolityczną; zawartość pierwiastków w formie wymiennej - glinu, wapnia, magnezu, potasu; zawartość pierwiastków w formie dostępnej - fosforu i potasu; oraz zawartość azotu ogólnego. Eksperyment dotyczył kwaśnych warunków glebowych. W celu oszacowania uwarunkowania plonu ziarna przez właściwości gleby, zastosowano analizę regresji wielokrotnej i procedurę selekcji krokowej „w tył". W ten sposób wyselekcjonowano cztery właściwości gleby: pH, zawartość potasu wymiennego i dostępnego, oraz zawartość azotu ogólnego. Następnie, w celu dokładnego przedstawienia kształtowania plonu przez cztery wymienione właściwości gleby, zastosowano analizę ścieżek. Najważniejszym determinantem plonu spośród wymienionych cech było pH. Zarówno zawartość potasu dostępnego jak i azotu ogólnego wpływała na plon ujemnie. Współczynnik determinacji plonu ziarna pszenżyta jarego odmiany Jago przez cztery wymienione właściwości gleby wyniósł ok. 84%. Analiza ścieżek okazała się być wygodną w interpretacją statystyczną metodą, w badaniach nad współdziałaniem gleba-roślina, w zakresie kształtowania plonu badanego gatunku roślin przez właściwości gleby.